Marian Gunnink

Waarom ik bij Icare JGZ werk? Natuurlijk vanwege de prettige werksfeer, maar de belangrijkste reden is dat ik mij kan vinden in de visie van Icare JGZ, ‘ouders in regie’.

Hoe blijft de ouder in regie
Vanuit dit uitgangspunt vul ik mijn functie als jeugdarts in. Het betekent allereerst dat ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding. Als professional ga ik vanuit deze basis met de ouder(s) in gesprek. Ik probeer aan te sluiten bij wat ouders nodig hebben om zo goed mogelijk voor hun kind te zorgen. Ik help ouders op zo’n manier dat ze zich vrij voelen om elke vraag met mij te bespreken. Het betekent ook dat ik aandacht heb voor hoe het met de ouder gaat, vanuit de overtuiging dat ouderschap kwetsbaar maakt. Ouders willen het goede doen voor hun kinderen en zijn dus per definitie kwetsbaar. Iedereen maakt nu eenmaal fouten, ook in de opvoeding. Daarom is aandacht en compassie voor ouders zo’n belangrijk thema. Je kan alleen goed genoeg voor je kind zorgen als het goed gaat met jou als ouder.

Oplossingsgerichte aanpak
Bij onze werkwijze gaan we uit van datgene wat goed gaat. Het oplossingsgericht werken, waar we in geschoold zijn, past hier goed bij. Wat was de oplossing van ouders op eerdere momenten, wat werkte en hoe kunnen we in de adviezen daarbij aansluiten. Het is een manier van werken, die recht doet aan de eigenheid en zelfredzaamheid van ouders.

Verder is het voor mij als jeugdarts belangrijk dat ik bij Icare JGZ de kans krijg om niet alleen op individueel niveau (in de spreekkamer) maar ook op populatie niveau mijn expertise in te zetten. Bijvoorbeeld door gezondheidsbedreigingen die we signaleren, om te zetten in adviezen of projecten. Door die afwisseling is geen dag hetzelfde. Er zijn er steeds weer nieuwe uitdagingen waar we mee aan de slag kunnen.

Powered by Emply